For en bondefamilie på landet i gamle dage var der mange farer forbundet med hverdagslivet, og blev man syg, kom til skade eller mistede sit hus eller sine dyr, var der ingen sygehuse, myndigheder eller forsikringsselskaber, der stod klar til at hjælpe. Derfor var det - i alle ordets betydninger - en mørkere tid.
Store dele af året og døgnet henlå i komplet mørke med kun en enkelt, primitiv lyskilde i boligen. Uden elektrisk lys og gadebelysning var der mørkere på landet i gamle dage, end en moderne bybo formentlig nogensinde har oplevet. Og i mørket får frygten og overtroen nemt overtaget.
Det er den forståelse, som Johanne Baggesen og hendes kolleger gerne vil give deres gæster med udstillingen.
Gå ind i mørket
Bevæbnet med en elektrisk fakkel sendes man ind i komplet mørke og møder undervejs fortidens mystiske væsner som lindormen, åmanden, ellefolket, helhesten, gravsoen, heksen og nissen. Fra skjulte højttalere lyder der puslen, uhyggelig mumlen og ulvehyl. Det er ikke en udstilling for børn, understreger Johanne Baggesen, og enkelte voksne besøgende er da også vendt om igen. - Mørket gør noget ved os, og vi har villet vise, hvordan vi bliver påvirket af mørket. Ved at inddrage forskning i reaktionsmønstre på skræk og gys og bruge nogle kendte greb fra horror-genren kan vi skabe forskellige reaktioner hos gæsterne. Noget tyder på, at vi faktisk husker bedre, når vi har været lidt bange, og vi kan både lære noget om os selv og om fortiden, når vi mærker mørket på vores egen krop, siger hun.